Den här linssoppan kan man mixa helt slät om man tycker att linser har lite obehaglig konsistens, annars gör man som jag och skopar ur ett par deciliter som man låter vara omixat och sedan blandar i soppan igen!
Mustig linssoppa, 2 port
1 1/4dl torkade röda linser
1/2 scharlottenlök
1/4 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 liten morot
1/2 röd paprika
1/2-1msk riven ingefära
1/2-1 röd chili (känn efter på styrkan på chilin)
Spiskummin
Garam masala
Malen koriander
Gurkmeja
5dl kycklingfond (grönsaks för vegetarisk)
En liten burk kokosmjölk
1msk limesaft
Salt och peppar
Färsk koriander
Finhacka lök, vitlök, morot, chili och paprika. Stek grönsakerna i lite olja på medelvärme tills de börjar mjukna lite. Tillsätt ingefära, spiskummin, garam masala, gurkmeja och malen koriander. Hur mycket får man köra på känn. Men i alla fall en tesked av varje krydda. Låt steka en liten stund till, tills det doftar om kryddorna.
Slå i linserna och låt dom bli lite varma. Häll på fonden och låt koka ihop i ca 20minuter under lock. När linserna känns färdigkokta så ta av kastrullen från värmen.
Här skopade jag upp lite linser för att spara så att det skulle bli lite textur i soppan.
Mixa soppan slät och ställ tillbaka på värmen. Tillsätt nu kokosmjölken och limesaften (och om du tog undan lite linser). Smaka av med lite salt och peppar.
Häll upp i skålar och garnera med färsk koriander!
Till detta serverade jag grillade tortillabröd.
4-6 tortillabröd. Fyll dom med ost, skinka, färsk spenat, hackad rödlök, hackad persilja och lite peppar. Rulla ihop och grilla dom i våffeljärnet!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar