Surdegsbröd med kikärter och rostad havre, 1 bröd
Dag 1, kväll
Surdeg
30g surdegsgrund
120g vetemjöl
100g vatten
Rör ihop och låt stå övertäckt över natten.
Havre
50g havregryn
150g vatten
Rosta havren i en stekpanna under noga passning. Häll över i en bunke och slå på vattnet. Låt stå övertäckt över natten.
Dag 2, morgon
Deg
Surdegen från gårdagen
Havren från gårdagen
125g vatten
5g jäst
75g kikärtspuré
300g vetemjöl special
10g salt
Lös upp jästen i vattnet, blanda samman allt i en assistent och kör den tills degen blir elastisk, 15-20min. Blanda ner saltet och kör ett par minuter till. Stjälp över degen till en plastlåda med lock och låt den vila ca 30min. Blöt händerna och vik degen i lådan genom att ta tag i ena kanten av degen, dra ut den lite och vik över den. Ta tag i nästa kant av degen och gör samma sak. Vik degen hela vägen runt och låt den sedan vila 30-45min till och vik igen. Låt degen vila 30-45min igen och upprepa vikningen. Nu är degen färdigvikt.
Låt den jäsa 60minuter.
Ta upp degen på ett mjölat bakbord, vik ihop den till en limpa och låt den jäsa 60min. Sätt igång ugnen i god tid till 275grader. Sätt in en plåt eller baksten att bli varm i ugnen.
Sätt in brödet och kasta in lite vatten i botten av ugnen. Efter 10min sänker du värmen till 200grader och låter brödet grädda klart. Öppna och vädra ugnen mot slutet av gräddningen för att få lite skorpa. Det tar ca 30min tills brödet är färdigt, men enklast att veta när brödet tidigast kan tas ut är med termometer. Innetemperaturen ska vara på ca 98grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar