torsdag 3 juli 2014

Parmesangratinerad kycklingfilé

Det är torsdag, och bara det är anledning nog till att piffa till en vardaglig kycklingfilé lite extra! Bästa sättet att tillaga en kycklingfilé är att göra det på precis samma sätt som när du tillagar fläsk eller nötkött. Bryn det i en blandning av smör och olja på ganska hög värme så att det får en fin yta, men stek inte klart i pannan. Lägg det i en ugnssäker form och stek klart i ugnen på ca 200grader. Har ni inte en stektermometer, så rekommenderar jag starkt att ni skaffar en! Då slipper ni oroa er för understekt kyckling och fel stekgrad på kött.
Stick i termometern i den tjocka delen av filén och ställ in den på 70grader. Köttet är klart när innertemperaturen är 72grader. Ta ut den när den är 70-71, temperaturen kommer att fortsätta någon grad även när du tagit ut det. Då får du ett saftigt kött!
Idag kryddade jag till det lite extra, en god kombo av rosmarin och parmesan!


Parmesangratinerade kycklingfiléer, 4 port

500-600g kycklingfiléer (4 st)
Torkad rosmarin
Salt och peppar
Parmesanost
Citronzest
Olja och smör

Mortla rosmarinen till ett fint smul. Krydda filéerna ordentligt runt om med rosmarin, salt och peppar. Hetta upp en panna och bryn filéerna runt omkring i smör och olja. Lägg över dom i en ugnssäker form. Stick i en termometer i den tjockaste av filén. Riv över ett litet lager av parmesan över filéerna och sedan lite citronzest. Kör in dom i ugnen på 200grader och låt innertemperaturen komma upp i 72grader.

Till detta serverade jag Korngryn! Det har jag aldrig testat innan. Det tog lite tid att koka, 30min. Och det blev väldigt krämigt, nästan lite risottoliknande. Väldigt gott!
Gjorde också en snabb såsturkisk yoghurt, pressad vitlök, hackad persilja, basilika, salt, peppar och citronsaft. Vansinnigt gott!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar